Yritys

Avainkeskus tarjoaa luotettavat ja kehittyneet turvallisuuspalvelut oven ympärillä, vakavaraisen yhtiön kokemukseen ja sähköisen sekä mekaanisen lukituksen osamiseen perustuen. Yrityksen tavoite on luoda turvallisuuden tunne asiakkailleen ja helpottaa asiakkaiden elämää. Palvelu kattaa suunnittelupalvelun ja asennukset sekä ylläpidon.

 

Historia

 

Avainkeskus Oy:n historia juontaa 20-luvun lopulle

Avainkeskus Oy on perheyritys, jonka perusti vuonna 1929 Sigurd A. Wijkman (kuvassa). Vuonna 1983 yritys siirtyi hänen tyttärelleen Anne-Maj Koivuselle, joka siihen saakka oli työskennellyt keskuslaboratoriossa ja toiminut nuorena tyttönä Avainkeskuksessa harjoittelijana.

 

Yritystä on vuodesta 1995 luotsannut Anne-Majn tytär Anne Skand. Lukitusalalla toimii myös Sigurdin toinen tytär Ulla Wijkman-Paltola, jolla poikansa Niko Linkisen kanssa on Porvoon Lukkohuolto Ky.

 

Sigurd A. Wijkman oli koulutukseltaan arkkitehti. Kuvataiteet vetivät puoleensa tätä monipuolisesti lahjakasta miestä, josta piti tulla merikapteeni ja jolle myös ruumiinkulttuurin harrastaminen oli mieluisaa. Työ yrittäjänä vei lähes kaiken ajan ja harrastuksille liikeni kovin vähän aikaa.

 

Tiivistelmä Sigurd A. Wijkmanin haastattelusta Perinteisiä käsityöammatteja-kirjaan vuodelta 1985

 

Miten ryhdyit lukkoliikkeen harjoittajaksi?
– Nuorena kaikki työ oli mielenkiintoista, etenkin pienten koneiden ja laitteiden kanssa touhuaminen sekä myyntiala Vuokrasimme ensimmäisen työtilan joskus 20-luvun lopulla Helsingistä, jossa korjasimme kirjoitus- ja muita pienkoneita. Kaikki muukin työ kelpasi, taidettiin korjata ensimmäinen lukkokin. Muutimme Erottajankadulle v. 1935 jolloin varsinainen lukkosepän toiminta alkoi.

Millaisia olivat ensimmäiset korjaamasi lukot?
– Siihen aikaan oli käytössä Yale ja Bks. Korjasin myös Henrikssonin lukkoja, jotka olivat Abloy:n edeltäjiä. Korjasimme myös kyläsepän tekemiä lukkoja

Mistä tuli idea Lukkoseppäliikkeiden liiton perustamiseksi?
– Olimme yhteydessä Ruotsin lukkoseppiin ja sikäläiseen tukkuliikkeeseen. Pääsin mukaan Ruotsin liiton kokoukseen, jonka jälkeen pidimme kokouksen Suomessa. Siitä kaikki lähti liikkeelle.

Miten lukkosepän työ on muttunut ja muuttuu tulevaisuudessa?
– Lukkoja korjataan kuten ennenkin, mutta lukkomallit ovat muuttuneet ja sähkö astunut kuvaan mukaan. Jos kehitys kulkee näin nopeasti lukkoalalla, niin kohta lukot aukeavat sormenpäällä ja lukkoseppä istuu tietokoneen ääressä.

Mitkä ovat harrastuksesi?
– Olen aina pitänyt maalaamisesta, jonkin verran olen maalannut tauluja. Joukkueemme sai palkinnon ampumahiihdon Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa Söderhamnissa v. 1965.

Mitä sanot lukkoseppien yhteistyöstä yli maan rajojen?
-Pohjoismaista yhteistyötä tulisi ehdottomasti jatkaa. Yleisestikin kansainvälistä informaatiota tulisi kehittää.

(Lähde: Perinteisiä käsityöammatteja, 1985)